Eindhoven University of Technology Building to Become World’s Most Sustainable University Building

Eindhoven University of Technology Building to Become World's Most Sustainable University Building, Courtesy of Team V Architecture
Courtesy of Team V Architecture
 

Total Engineer Team RSVP has unveiled the renovation design for the Main Building of the EindhovenUniversity of Technology in the Netherlands, which, once completed, will be the most sustainable university building in the world. On September 27, the design was awarded as BREEAM Outstanding under the BREEAM-NL sustainability label of the Netherlands, with a score of 93.86%.

The university building, which will be called Atlas upon completion, was designed by a multidisciplinary team consisting of Team V (architect), Van Rossum (construction engineer), Valstar Simonis (building installations engineer), and Peutz (building physics engineer and sustainability expert).

Courtesy of Team V Architecture Courtesy of Team V Architecture Courtesy of Team V Architecture Courtesy of Team V Architecture +11

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

We are really proud of and pleased with this result, says Jo van Ham, vice-president of the TU/e executive board. Sustainability is a hugely important theme in our education and research, and this also means taking the lead in terms of our buildings and operations. We have been investing extra in sustainability for fifteen years now, with campus-wide geothermal storage one of the outcomes. This geothermal system is one of the biggest in Europe.

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

This geothermal system will replace the building’s previous gas connection, and will work alongside solar panels, which will provide energy to cover most of the building’s power requirements.

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

The building will additionally feature smart and efficient LED lighting—controllable by users via an app—as well as a  triple-glazed curtain wall paired with interior sun blinds, and a “night flush” system that will side windows outwards during summer nights in order to cool the building and purify the air.

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

In combination, all of these sustainability initiatives will reduce the carbon dioxide emissions of the building by 80 percent, even though the number of users in the building will more than double after the renovation.

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

Upon completion in the summer of 2018, the Atlas building will function as a living lab for research on innovative and sustainable technologies.

News via Team V Architecture.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s