MacEwan University, Allard Hall / Revery Architecture

© Ema Peter
© Ema Peter

© Ema Peter© Ema Peter© Ema Peter© Ema Peter+ 31

  • Architects

  • Location

    11110 104 Ave NW, Edmonton, AB, Canada
  • Design Architect

    Revery Architecture
  • Design Principals

    Bing Thom, Venelin Kokalov
  • Architectural Team

    Jacqueline Wiles, Bibianka Fehr, Andrea Flynn, Sanaz Nooshafarin, Elaine Tong, Kyle Chan, Culum Osborne
  • Area

    430000.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Manufacturers

    Flynn, Solarfective

MORE SPECS

Save this picture!

MacEwan University, Allard Hall / Revery Architecture, © Ema Peter

© Ema Peter

Text description provided by the architects. MacEwan University’s new urban center for arts and culture, Allard Hall, creates an elegant entrance landmark to its City Centre Campus in Edmonton, AB. The building’s focal point is its central multi-story, double atria crossed by dramatic angled pedestrian bridges linking each of its five-floor from the ground up to the top floor where natural light pours in via clerestoreys.

Save this picture!

Site Plan

Site Plan
Save this picture!

© Ema Peter

© Ema Peter

A balcony at each stairway creates a ‘nest’ at circulation intersections, offering a zone (perch) for pause and informal learning in contrast to the building’s social and collaborative learning hubs. The building’s design emphasizes Allard Hall’s identity as a hub for converging ideas and social interaction by showcasing a vibrant spectrum of student, staff, and visitor activities.

Save this picture!

© Ema Peter

© Ema Peter
Save this picture!

© Ema Peter

© Ema Peter

Offering a perfect combination of cutting-edge academic and cultural functions, Allard Hall’s array of performance and educational spaces includes; studios, classrooms, educational and office spaces; a 450-seat proscenium theatre, a 200-seat recital hall, a 100-seat black-box theatre; galleries, and a range of high-tech computer labs, visual arts, digital and sound studios.

Save this picture!

© Ema Peter

© Ema Peter
Save this picture!

© Ema Peter

© Ema Peter

The building’s captivating exterior presents a modern, sleek curtain wall façade featuring wavy forms to subtly reference a stage curtain, an apt metaphor for the dynamics and function of the building. Latest energy modeling techniques optimized the composition of the façade and the energy efficiency of mechanical systems which is crucial for Edmonton’s cold winters and will aid its LEED Silver target.

Save this picture!

© Ema Peter

© Ema Peter
Save this picture!

© Ema Peter

© Ema Peter

Allard Hall is a complex place of interaction and collaboration that encourages exploration, creativity, and learning. With its galleries and multiple theatres, it also functions as a premier public performance and event venue in the heart of Edmonton’s downtown.

Save this picture!

Section A

Section A

View the complete gallery

Advertisements

Will Mecanoo’s “Blue District” in Utrecht Promote a Generation of Urban Centenarians?

by
Will Mecanoo’s “Blue District” in Utrecht Promote a Generation of Urban Centenarians?, © 3d Studio Prins
© 3d Studio Prins

That’s the goal, at least. Mecanoo has released designs for a large-scale development in Utrecht inspired by “blue zone” regions – areas where residents tend live atypically long and healthy lives. Currently there are only five recognized blue zones worldwide: Sardinia, Nicoya, Loma Linda, Okinawa, and Ikaria.

© 3d Studio Prins© 3d Studio Prins© 3d Studio Prins© 3d Studio Prins+ 4

Investigation into these zones revealed nine shared characteristics which Mecanoo have essentialized to four urban design concepts that define the Blue District development: community, mobility, healthy diet, and meaningfulness & relaxation.

The masterplan transforms a former marshalling yard of the Dutch Railways into a new residential neighborhood. The design includes plans for 2,600 homes, a park, school, supermarket and other mixed-use facilities.

Save this picture!

© 3d Studio Prins

© 3d Studio Prins

The “blue zone” concepts are concentrated in the transformation of the existing CAB building, located at the northwestern edge of the development and directly south of the Utrecht-Zuilen station. Within the building, a large food hall will form an interior street offering healthy eating options and connecting residents to the Cartesiuspark at the center.

A nine-storey apartment complex will be added to the top of the building, making it one of the largest buildings in the area and emphasizing it as a landmark. Undulating balconies set the new addition apart from the existing rectilinear structure and creates a distinct architectural language for the neighborhood.

Save this picture!

© 3d Studio Prins

© 3d Studio Prins

Cycling and pedestrian access are central to the 13 hectare masterplan, with all urban amenities located within close range to residential areas. The neighborhood will encourage sustainability, both in terms of green technology and in shared resources.

The Cartesiusdriehoek Blue District will offer a variety of housing typologies, with nearly a quarter of all housing intended for rental social housing. Construction is expected to start in 2020.

News via Mecanoo.

OMA Releases Updated Images for Feyenoord City Masterplan

by
OMA Releases Updated Images for Feyenoord City Masterplan, © OMA
© OMA

OMA has released updated images of their Feyenoord City masterplan after reaching initial city approval in 2016. Developed for the Feyenoord football club in Rotterdam, the project comprises a mixed-use district and a new 63,000 seat stadium along the River Maas.

Save this picture!

© OMA

© OMA

The plan is intended to kickstart future business development in the area, connecting the stadium to the surrounding area along a wide pedestrian avenue known as “The Strip.” Images show that this concourse connects to a wide plaza surrounding the stadium, from which visitors will be able to look over the river towards the center of the city.

“On the concourse you will have a view over the Maas and the skyline of Rotterdam,” explained David Gianotten, partner in charge of the project, to Dutch newspaper Algemeen Dagblad. “From this point you can directly reach the entrance to the three rings of the stadium and get a glimpse of the field. The stadium is robustly modeled and exudes the architectural character of Rotterdam.”

Save this picture!

© OMA

© OMA
Save this picture!

© OMA

© OMA

The masterplan will add approximately 180,000 square meters (1,938,000 square feet) of housing, 64,000 square meters (689,000 square feet) of retail/commercial, and 83,000 square meters (893,000 square feet) of public program to the area. Included in this is the conversion of the existing stadium, known as De Kuip, into apartments, an athletic center, and public square.

Save this picture!

© OMA

© OMA

Notable in the design of the new stadium is a dense steel roof structure, which extends over the entirety of the stands to protect fans against the unpredictable Dutch weather.

The stadium and masterplan are expected to reach completion in 2023.

Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot Win Star-Studded Competition for Adelaide Contemporary Art Museum

Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot Win Star-Studded Competition for Adelaide Contemporary Art Museum, © Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot
© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot

Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot has won an international competition for the design of the Adelaide Contemporary art gallery in Australia. Offering a “dynamic people-friendly” space for Adelaide’s North Terrace, the scheme features a dramatic “Super Lobby,” sky galleries, and a suspended rooftop garden.

The Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot scheme was chosen from a strong design field including submissions by Adjaye Associates, Bjarke Ingels Group, David Chipperfield Architects, and HASSELL. The announcement follows on from our publication of details on the shortlisted schemes in May 2018.

© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot+ 5

Situated on the site of a former hospital, the scheme seeks to become one of the most significant new art destinations in modern Australia, with organisers Malcolm Reading hoping the gallery will offer a “national focal point for Aboriginal and Torres Strait Islander art and cultures…and the opportunity to unlock the hidden treasures of South Australia’s State collections”

Save this picture!

© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot

© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot

The designers envision the scheme as a “charismatic soft beacon on North Terrace” reflecting the sky by day, and the glow of galleries at night. The visual connection formed between inside and outside, even beyond opening hours, speaks to an aim of giving art back to the city, resonating with Adelaide’s famous festival culture.

Once enticed inside, visitors are treated to dynamic, multipurpose spaces and a flexible gallery configuration organized on a nine-square model. Outside, a suspended roof garden displays the planting of a pre-colonised South Australian landscape, forming a connection between contemporary architecture and cultural history.

Save this picture!

© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot

© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot

DS+R and our design partners at Woods Bagot are thrilled to be selected by the competition jury to design Adelaide Contemporary. The project will be a uniquely Adelaide but with a global reach, celebrating the city’s world-class cultural offerings – from its vibrant festival scene to its diverse art collection, distinguished by its outstanding holdings of Aboriginal work. Our approach will coalesce museum, city and gardens into a new arts centre that welcomes everyone, that provides a curatorial tool box which anticipates the future of culture.
-Charles Renfro, Partner, Diller Scofidio + Renfro

Save this picture!

© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot

© Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot

The competition for the scheme’s design attracted over 100 submissions, formed of over 500 individual firms from five continents. Information on the finalists and winning scheme can be found in our previous article on the competition, and the official results page here. The full list of runner-up teams was as follows:

News via: Malcolm Reading

Manuel Herz to Design Curvilinear Expansion of Rural Senegal Hospital

Manuel Herz to Design Curvilinear Expansion of Rural Senegal Hospital, Courtesy of Manuel Herz Architects
Courtesy of Manuel Herz Architects

Manuel Herz has been chosen to design the expansion of the Tambacounda Hospital in rural Senegal, conceived and funded by the Josef and Anni Albers Foundation and American Friends of Le Korsa.

The extension is viewed as an urgent project to address overcrowding in the vital facility, with the demands of 20,000 annual patients resulting in hot, overcrowded communal spaces, and children sharing beds in wards. The Foundation described Manuel Herz as the “unanimous choice” with an approach showing “a mix of visual flair, practical understanding, and profound humanitarianism.”

Courtesy of Manuel Herz ArchitectsCourtesy of Manuel Herz ArchitectsCourtesy of Manuel Herz ArchitectsCourtesy of Manuel Herz Architects+ 4

Save this picture!

Courtesy of Manuel Herz Architects

Courtesy of Manuel Herz Architects

Herz’s design seeks to improve patient comfort by bringing a sense of coherence to the structure. A curvilinear brick extension will connect to the existing hospital by a covered pathway, referencing the circular typology of the existing building. Housing pediatric and maternity clinics, the new structure will create a smooth circulation route with niches between rooms and exterior spaces where families can rest away from busy hospital wards.

Save this picture!

Courtesy of Manuel Herz Architects

Courtesy of Manuel Herz Architects

The form and materiality of the scheme have been designed with environmental performance in mind, with narrow widths and lattice-like brickwork combining to aid cross ventilation and air circulation. A second roof covers the primary extension, giving additional shade to areas most exposed to the sun while creating a chimney effect to draw heat away from the interior.

Save this picture!

Courtesy of Manuel Herz Architects

Courtesy of Manuel Herz Architects

At a broader scale, the extension has been shaped and sited to allow for the least number of trees to be uprooted, with the architects heavily involved in the landscaping strategy to create additional spaces for users and visitors to congregate in shade and comfort. With this emphasis on comfort, functionality, and performance, Herz explains that the design “aims at becoming a model and new paradigm for medical institutions in Senegal and the African continent as a whole.

Construction is due to commence in September 2018.

News via: The Josef and Anni Albers Foundation

First Serpentine Pavilion Outside UK Opens with Design by JIAKUN Architects

First Serpentine Pavilion Outside UK Opens with Design by JIAKUN Architects, © WF CENTRAL
© WF CENTRAL

A new Serpentine Pavilion has opened in Beijing, China, marking the first time the prestigious program has been implemented away from its usual home at the Serpentine Gallery in Hyde Park, London. Designed by JIAKUN Architects, the pavilion was commissioned by The Serpentine Galleries working in partnership with WF CENTRAL, and is located just 600 meters away from Beijing’s Forbidden City.

Save this picture!

© WF CENTRAL

© WF CENTRAL

The design by JIAKUN Architects is inspired by Confucianism, with curved, cantilevered steel beams and cables representing the symbol of the archer, a representation of the traditional pursuit of Junzi. “Although modern architecture in Beijing has developed a series of powerful techniques to fight the external forces of fierce winds and unpredictable earthquakes, the Pavilion’s integral structure aims—like the Tai Chi Master—to conquer the harshness of those forces with softness,” explains a press release from The Serpentine Galleries.

Save this picture!

© WF CENTRAL

© WF CENTRAL

The program for the Serpentine Pavilion Beijing has been developed to closely replicate that of the London edition, a program which has taken place annually since 2000 and has included contributions from architects such as Rem Koolhaas, Zaha Hadid, and Bjarke Ingels. Just like the London version, the pavilion in Beijing will be open until October 31st and will host a series of public events during 5 “Pavilion Weekends” spread throughout its 5-month lifespan.

Save this picture!

© WF CENTRAL

© WF CENTRAL

The Serpentine Pavilion in London is also scheduled to open in mid-June with a design produced by Mexican architect Frida Escobedo.

Save this picture!

© WF CENTRAL

© WF CENTRAL

Kjellander+Sjöberg Wins Competition For a New Sustainable Landmark in Sweden

Kjellander+Sjöberg Wins Competition For a New Sustainable Landmark in Sweden, Courtesy of Kjellander Sjoberg
Courtesy of Kjellander Sjoberg

Kjellander+Sjöberg Architects have won the competition for Nacka Port, a new sustainable and dynamic urban block. The award-winning architecture firm, which is one of the leading architectural offices in Scandinavia will build the project in an area between Nacka and Stockholm, Sweden.

Out of the three architecture offices who were invited to compete, the latter being held in discourse with the Nacka Municipality and Architects Sweden, Kjellander Sjöberg’s proposal contributes to a “vibrant urban context with an inviting and varied program.”

Nacka Port West FacadeNacka Port Site PlanCourtesy of Kjellander SjobergCourtesy of Kjellander Sjoberg+ 12

Save this picture!

Courtesy of Kjellander Sjoberg

Courtesy of Kjellander Sjoberg

Nacka Port is an urban area situated between Sickla köpkvarter, a commercial center, and the district of Hammarby Sjöstad, an area with old industrial buildings and an archipelago environment. The competition program highlighted the importance of the project’s context and called for a solution to how experiences can be created and valued. The proposed building has the ability to reinforce the identity, routes, and nodes of the region as well as expand the connections within the area’s setting.

Save this picture!

Courtesy of Kjellander Sjoberg

Courtesy of Kjellander Sjoberg

Nacka Port is a great opportunity to work out a project with three dimensional sculptural qualities as well as a humanistic and dynamic program. The block has great potential to become a sustainable and vibrant environment, increasing the concentration of the area.
– Stefan Sjöberg, architect.

Save this picture!

Courtesy of Kjellander Sjoberg

Courtesy of Kjellander Sjoberg

The project is a three-dimensional urban block with a series of flexible and open squares, diagonally placed on site. In addition to their varying characteristics, these squares are placed facing the nearby traffic, attracting residents and initiatives by markets and open-air cafes. The area surrounding the block provides open spaces where pedestrians and cyclists can visit. In addition, a unified volume towards the southwest is divided into two towers of different heights.

The squared recessions formed by the staggered facades of the towers create private and communal terraces ideal for greenery. The structure is mainly designed to provide distinct impressions from different angles and directions, creating a “three-dimensional fluid experience”.

Save this picture!

Nacka Port Section AA

Nacka Port Section AA
Save this picture!

Nacka Port Section BB

Nacka Port Section BB

The project group has concluded that Kjellander Sjöberg’s proposal is the most convincing in its unification of architectural quality and functional demands. The proposal presents an outstanding and well thought-out analysis and understanding of the site and its surroundings. The project is characterized by an overall sustainability concept that, besides choosing environmentally friendly construction materials, provides residents and visitors with a sustainable urban experience of green structures, flexible surfaces, spaces for temporary activities, and places for cyclists and pedestrians.
– Excerpt from the jury statement.

Commissioned by Nacka Port AB, the project’s planning process has already begun, seeking an official binding development in 2020.

The Nacka Port’s main concept is to have a “positive vision of the future” creating a suitable life for both humans and the planet. Focusing on the ecosystem services, the architecture is carbon positive, created with renewable material and a healthy micro-climate. Kjellander Sjöberg’s Nacka Port will be an urban and sustainable block which connects and creates a viable lifestyle.

News via: Kjellander Sjöberg.