Eindhoven University of Technology Building to Become World’s Most Sustainable University Building

Eindhoven University of Technology Building to Become World's Most Sustainable University Building, Courtesy of Team V Architecture
Courtesy of Team V Architecture
 

Total Engineer Team RSVP has unveiled the renovation design for the Main Building of the EindhovenUniversity of Technology in the Netherlands, which, once completed, will be the most sustainable university building in the world. On September 27, the design was awarded as BREEAM Outstanding under the BREEAM-NL sustainability label of the Netherlands, with a score of 93.86%.

The university building, which will be called Atlas upon completion, was designed by a multidisciplinary team consisting of Team V (architect), Van Rossum (construction engineer), Valstar Simonis (building installations engineer), and Peutz (building physics engineer and sustainability expert).

Courtesy of Team V Architecture Courtesy of Team V Architecture Courtesy of Team V Architecture Courtesy of Team V Architecture +11

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

We are really proud of and pleased with this result, says Jo van Ham, vice-president of the TU/e executive board. Sustainability is a hugely important theme in our education and research, and this also means taking the lead in terms of our buildings and operations. We have been investing extra in sustainability for fifteen years now, with campus-wide geothermal storage one of the outcomes. This geothermal system is one of the biggest in Europe.

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

This geothermal system will replace the building’s previous gas connection, and will work alongside solar panels, which will provide energy to cover most of the building’s power requirements.

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

The building will additionally feature smart and efficient LED lighting—controllable by users via an app—as well as a  triple-glazed curtain wall paired with interior sun blinds, and a “night flush” system that will side windows outwards during summer nights in order to cool the building and purify the air.

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

In combination, all of these sustainability initiatives will reduce the carbon dioxide emissions of the building by 80 percent, even though the number of users in the building will more than double after the renovation.

Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture
Save this picture!

Courtesy of Team V Architecture

Courtesy of Team V Architecture

Upon completion in the summer of 2018, the Atlas building will function as a living lab for research on innovative and sustainable technologies.

News via Team V Architecture.

Tic Tric Trac / baumschlager eberle

Tic Tric Trac / baumschlager eberle, Courtesy of baumschlager eberle
Courtesy of baumschlager eberle

Courtesy of baumschlager eberleCourtesy of baumschlager eberleCourtesy of baumschlager eberleCourtesy of baumschlager eberle+11

  • Architects

  • Location

    Räffelstrasse 22, 8045 Zürich, Switzerland
  • Client

    Swiss Life AG
  • General Contractor

    Implenia Generalunternehmung
  • Area

    46915.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

    Courtesy of baumschlager eberle
  • Manufacturers

    BAM Swiss, Baumgartner Fenster, Geilinger, Nägele Betonfertgteil

More Specs

Save this picture!

Courtesy of baumschlager eberle

Courtesy of baumschlager eberle

The rental area of 27,800 square metres radiates an open and vibrant atmosphere that would delight Donald Duck’s nephews, Huey, Dewie and Louie, known in German as Tic, Tric and Trac, who have given the complex its name. baumschlager eberle have devised a spatial concept that meets current needs for highly flexible and cost-effective commercial space. The ensemble’s showpiece is a 700 square metre creative mall linking all three buildings at the first floor level. This multifunctional open area provides an informal meeting point for the tenants and ample space for events. The ground floor will accommodate shops, cafés and restaurants catering for the daily needs of the tenants and local residents.

Save this picture!

Plan

Plan

The outstanding external feature of the complex is the two-part, concrete curtain-wall facade which corresponds with the structure of the interior space. The thermal envelope with its extensive window glazing is supplemented by circumferential concrete elements, the projecting nature of which ensures extensive shading and dispenses with the need for any additional protection against the sun. “The continuous static system with load-bearing cores and a column grid of 8.10 metres make the shell very economical inside”, says Marc Fisler, baumschlager eberle’s project manager in Vaduz.

Save this picture!

Courtesy of baumschlager eberle

Courtesy of baumschlager eberle
Save this picture!

Plan

Plan
Save this picture!

Courtesy of baumschlager eberle

Courtesy of baumschlager eberle

No costly interior work has been carried out. The structural concrete has deliberately been left visible and the building services offer considerable flexibility. Marc Fisler: “The heating has been installed alongside the facade and the many electrical cable ducts buried in the concrete ensure an optimal basic structure. Other technical equipment such as ventilation, cooling and additional sanitary units have been prepared at the core and can be installed by the tenant as required.”The 2.7-metre modular grid relates to the construction and so facilitates the individual finishings and the refinement of the rental space.

Save this picture!

Section

Section

In urban development terms Tic Tric Trac fits effortlessly into its commercial surroundings. The buildings along Räffelstraße take their cue from the volume of the structures in the neighbourhood. The tallest building has ten storeys, rises up 40 metres and thus makes maximum use of the permitted height for the neighbourhood.

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: