Sustainable Proposal Envisions Krakow’s New Science Center as a Tiered Garden

Sustainable Proposal Envisions Krakow's New Science Center as a Tiered Garden  , Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci
Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

OVO Grąbczewscy Architekci’s stacked garden-like proposal has been awarded third place in a competition for the new Małopolska Science Center in Krakow, Poland. The competition brief asked for the design of an innovative cultural institution with an iconic architectural form that would represent creativity, openness and independent thinking. As a reflection of both the city and the region, the center is also intended to provide a model for sustainable construction, energy efficiency, and education that inspires immersive visitor engagement.

See the complete design below.

Save this picture!

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci
Save this picture!

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

The 25 meter-tall structure is clad in a grid of pillars and terraces enveloped with living greenery. This vegetal facade is envisioned to constantly change during the seasons and the building’s lifespan. Situated in a meadow flanked by the Polish Aviation Museum and the Kraków-Rakowice-Czyżyny Airport, the architect’s proposal conceives the new Małopolska Science Center as a sustainable synthesis of architecture and nature; between building and garden.

Save this picture!

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci
Save this picture!

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Beyond the gridded facade, which also extends across the roof, the four-story interior of OVO Grąbczewscy Architekci’s design is structured around four tower-like masses that frame a central courtyard. Exhibition spaces are dispersed across all three floors alongside generous theaters, classrooms, interior gardens, a cafe, restaurant, and administrative spaces. These various programs are stacked and offset, linked by bridges or walkways, to create a “composition of interpenetrating modules.”

Save this picture!

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci
Save this picture!

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

A network of external ramps, balconies, and terraces connect allowing visitors to circulate within the facade. The steel-grate paths further provide visual communication between floors and spaces to emphasize the “flexible system” linking the areas—both horizontally and vertically. The rooftop is reserved for a recreation zone including an educational playground, meteorological garden, renewable energy garden, and picnic spaces.

Save this picture!

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci
Save this picture!

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

The design also takes into consideration the ecological impact of the new center. Aside from aesthetics, the living envelope provides natural shading in warmer months while creating a buffer to stabilize temperature and humidity within. The organization of atriums, patios, and terraces allows for natural ventilation and natural light to penetrate deep into the space. Low-parameter heating and cooling through a thermo-active slab system are complemented by glazed walls and the high thermal insulation of the flat roof to achieve maximum energy efficiency.

Save this picture!

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

News via: OVO Grąbczewscy Architekci.

Studio Gang Reveals Design of Arkansas Arts Center Expansion

Studio Gang Reveals Design of Arkansas Arts Center Expansion, New North Entry from Crescent Drive. Image Courtesy of Studio Gang
New North Entry from Crescent Drive. Image Courtesy of Studio Gang

Studio Gang has revealed the design of their $70 Million expansion of the Arkansas Arts Center, located in historic MacArthur Park in the state capital of Little Rock. Working with associate architects Polk Stanley Wilcox and landscape architecture firm SCAPE, Studio Gang has envisioned a sweeping roof structure that will connect the existing architecturally disparate museum pavilions into a cohesive whole.

Architectural Model. Image Courtesy of Studio GangNorth Entry Courtyard Revealing the Original 1937 Facade. Image Courtesy of Studio GangLooking South in the New Center. Image Courtesy of Studio GangNew South Entry from MacArthur Park. Image Courtesy of Studio Gang+ 6

Save this picture!

Architectural Model. Image Courtesy of Studio Gang

Architectural Model. Image Courtesy of Studio Gang

The concept plan calls for a total of 127,000 square feet of new and renovated spaces, including a new second floor of gallery space; a parkside indoor/outdoor restaurant; expanded artists studios and educational facilities; a new research center and laboratory; a black box theater; and a flexible “Cultural Living Room” that can be adapted to be used as an extension of the galleries, an event space or a relaxed gathering space. A new north entrance will unveil the museum’s architectural history, allowing visitors to pass through the original 1937 Museum of Fine Arts façade.

“Because the Arkansas Arts Center is made up of eight additions to the 1937 Museum of Fine Arts, it’s a very complicated puzzle,” said Arkansas Arts Center, Executive Director Todd Herman. “We have the right architects and the right landscape architects to transform our institution into a destination for arts education and a hub that connects the programs of the AAC with newly designed outdoor spaces.”

Save this picture!

North Entry Courtyard Revealing the Original 1937 Facade. Image Courtesy of Studio Gang

North Entry Courtyard Revealing the Original 1937 Facade. Image Courtesy of Studio Gang
Save this picture!

New South Entry from MacArthur Park. Image Courtesy of Studio Gang

New South Entry from MacArthur Park. Image Courtesy of Studio Gang

The standout architecture feature of the proposed design is the organic, pleated roof connecting the new north entrance on the city side with the southern park-facing entrance to create a circulatory artery through the building.

“Starting from the inside out, the design clarifies the organization of the building and extends its presence into MacArthur Park and out to Crescent Lawn,” explains Studio Gang founder Jeanne Gang. “By doing so, the Center becomes a vibrant place for social interaction, education, and appreciation for the arts.”

Save this picture!

Looking South in the New Center. Image Courtesy of Studio Gang

Looking South in the New Center. Image Courtesy of Studio Gang
Save this picture!

New South Dining Pavilion. Image Courtesy of Studio Gang

New South Dining Pavilion. Image Courtesy of Studio Gang

Environmentally sustainable practices cover both indoor and outdoor spaces, from improved building mechanical systems to native, rainwater reclaiming landscape elements. Described by SCAPE founder Kate Orff as a “museum within the forest,” the landscape plan draws inspiration from Little Rock’s unique terrain features, including the banks of Fourche Creek, the bluffs of Emerald Park, and the agrarian landscapes of the Mississippi Delta.

“The site design will rejuvenate and expand the connection between the AAC to MacArthur Park, welcome and orient the Little Rock community to the grounds and weave native regional landscape forms into the existing park,” said Orff.

Groundbreaking on the project is scheduled for Fall 2019, with construction to be completed in early 2022.

News via Arkansas Arts Center

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: