Competition Entry Imagines Dynamic Library Design for London’s Hyde Park

Competition Entry Imagines Dynamic Library Design for London's Hyde Park, Courtesy of Michel Kozman
Courtesy of Michel Kozman

Michel Kozman has imagined a light-filled library for Hyde Park as part of the Archasm Hyde Park Library Competition that ran earlier this year. The competition, which attracted 378 registrations, called for “a stimulating and exciting approach towards the design of a library at Hyde Park.” The brief requested consideration be given to modern forms of media, including audiovisual and digital technologies, challenge the traditional library typology and become a zone within the park for knowledge exchange and gathering.

Courtesy of Michel KozmanCourtesy of Michel KozmanCourtesy of Michel KozmanCourtesy of Michel Kozman+ 19

Save this picture!

Courtesy of Michel Kozman

Courtesy of Michel Kozman
Save this picture!

Section

Section

Kozman’s design entry was drawn from the park, for the park. Located on the lake edge, the building attempts to solidify the moment where water is disturbed and ripples outwards, resulting in a kind of rolling, droplet-shaped object. The form is then pulled, so it is leaning over its entrance. This formal condition is extended into the landscape, with an outdoor amphitheater curling up from the ground like a lip.

Save this picture!

Courtesy of Michel Kozman

Courtesy of Michel Kozman

The building’s skin would appear woven and the space frame construction left exposed, creating a dappled, patterned light, denser where the heat gain is less desired and responding to its leafy context.

The library sinks inwards over four floors to an internal courtyard, and stainless steel panels are used internally to capitalize on reflections of the park surrounding. This would create an immersive experience, bringing the outside in and the inside out. The columns holding up the structure fluctuate in width and twist like tree trunks while the floor plates wave around the edges to create double-height alcoves below.

Save this picture!

Save this picture!

This dynamic scheme would be an interesting addition to London’s largest royal park. It is a unique design, full of light and air and would no doubt offer a place of respite on the city’s colder days.

New via: Michel Kozman.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: