Brede School Aarle-Rixtel / architecten|en|en

Brede School Aarle-Rixtel / architecten|en|en , © BASE Photography
© BASE Photography

© BASE Photography© BASE Photography© BASE Photography© BASE Photography+18

More Specs

Save this picture!

© BASE Photography

© BASE Photography

From the architect. A schoolbuilding is a special building in a little village, because almost all the inhabitants have spent an important part of their life there.

Save this picture!

© BASE Photography

© BASE Photography

This means that, as an architect, you can give children something for the rest of their lives, because everbody remembers his or hers old schoolbuilding. “The building as an adventure” was therefor the starting point of the design.

Save this picture!

© BASE Photography

© BASE Photography

The Brede School is located in the heart of Aarle-Rixtel in the south of Holland. A fundamental part for the plan were the site-specific qualities like the many old trees and the existing playgrounds.

Save this picture!

Floor Plan

Floor Plan

Beside the use of challenging form, we have chosen not to use obvious materials. Often raw, sometimes smooth, mostly unfinished and visibly attached the form a unity that does not leave people untouched.

Save this picture!

© BASE Photography

© BASE Photography

The brickwork of the existing gymastics hall and the entire new schoolbuilding are finished in the same manner, with a thin film of mortar, called slempwerk. By using this kind of tradional local craft, the buildings form a coherent unity with an appearance like they’ve been there for years.

Save this picture!

Structure - Axonometric View

Structure – Axonometric View

A Brede School has different users. “Together under one roof” was the basic thought for the lay-out of the total plan. We have chosen a distinctive building with a small-scale charisma, where within the context of the entire building, all users can express themselves.

Save this picture!

© BASE Photography

© BASE Photography

The main structure is based on a recurring building block of 50m2, which is connected for each independent user in a different way. This circuit determines its own identity, but because of the modular design, compatibility is garanteed in the future and growth and shrinkage can be captured.

The implementation of different angels of inclination into the slanted roofs, is a result of a maximum of spaciousness and variation.

Save this picture!

© BASE Photography

© BASE Photography
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s