The Design Museum of London / OMA + Allies and Morrison + John Pawson

© Luc Boegly + Sergio Grazia
© Luc Boegly + Sergio Grazia

© Luc Boegly + Sergio Grazia© Luc Boegly + Sergio Grazia© Luc Boegly + Sergio Grazia© Philip Vile+61

More Specs

Save this picture!

© Luc Boegly + Sergio Grazia

© Luc Boegly + Sergio Grazia

From the architect. In December 2007, along with ve other architectural firms, OMA was invited by Chels eld deputy chairman Sir Stuart Lipton to consider the potential of the Commonwealth Institute site. OMA’s proposal sought to save the grade II* listed building by reinjecting life into the modernist monument, the new home for London’s Design Museum, while retaining its distinctive copper roof and parabolic form. OMA with Allies and Morrison were the architects responsible for the design of the refurbished structural shell and external envelope of the building. The project required a close working relationship with Design Museum interior architects, John Pawson.

Save this picture!

© Luc Boegly + Sergio Grazia

© Luc Boegly + Sergio Grazia
Save this picture!

Section

Section
Save this picture!

© Luc Boegly + Sergio Grazia

© Luc Boegly + Sergio Grazia

Significant and complex refurbishment works were carried out, including the wholesale reconfiguration of the structure and basement excavation to increase floor area and organisational efficiency to suit the needs of the Design Museum, while balancing the retention of the dramatic views to the underside as agreed with heritage officers. The refurbishment was realized while retaining the renowned parabolic copper roof in-situ, which required significant engineering skill from Arup and the contractor, Mace.

Save this picture!

© Luc Boegly + Sergio Grazia

© Luc Boegly + Sergio Grazia

The facades have been completely replaced to fulfill contemporary technical building standards. The glazing was redesigned and replaced to retain the pattern of the fenestration and the blue-glass appearance of the original RHWL building. This new system permits controlled daylight into and views out of future museum spaces. Original stained glass panels were removed, refurbished and reinstated to be enjoyed by future visitors to the Museum.

Save this picture!

© Luc Boegly + Sergio Grazia

© Luc Boegly + Sergio Grazia
Save this picture!

Diagram

Diagram
Save this picture!

© Luc Boegly + Sergio Grazia

© Luc Boegly + Sergio Grazia

The setting of the Design Museum has been designed with landscape architects West 8. Original features of the Commonwealth Institute have been painstakingly researched and reinterpreted back into the contemporary design with significant trees retained along the edge of Holland Park and Kensington High Street.

Save this picture!

© Luc Boegly + Sergio Grazia

© Luc Boegly + Sergio Grazia

The Commonwealth Institute refurbishment project has been realized as an essential part of the adjacent Holland Green development by Chels eld LLP and Ilchester Estates, a striking arrangement of three stone cubes that respond to the geometry and grid of the retained museum building, providing 54 residential apartments placed within a highly sensitive urban / park context and also designed by OMA and Allies and Morrison.

Save this picture!

© Luc Boegly + Sergio Grazia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s