Weston Williamson+Partners Wins Competition for Dubai 2020 Rail Link

Weston Williamson+Partners Wins Competition for Dubai 2020 Rail Link, Courtesy of Weston Williamson+Partners
Courtesy of Weston Williamson+Partners
 

London-based Weston Williamson+Partners (WW+P) has won the “Route 2020” competition for the Dubai2020 rail link, a 15-kilometer, £2.2 billion metro Expolink in the United Arab Emirates.

Working in collaboration with global engineer CH2M, Alstom, and Acciona and Gulermack, the firm was selected ahead of ten rival bids for the high-profile project, which will connect Nakheel Harbor & Tower with the World’s Fair site.

Courtesy of Weston Williamson+PartnersCourtesy of Weston Williamson+PartnersCourtesy of Weston Williamson+PartnersCourtesy of Weston Williamson+Partners+4

Save this picture!

Courtesy of Weston Williamson+Partners

Courtesy of Weston Williamson+Partners

As an extension of Dubai’s Red Line, the project will include 11.8 kilometers of viaduct and 3.2 kilometers of underground track, creating seven new stations, including an interchange station with the Red Line that will feature a dramatic, wing-shaped terminus.

Save this picture!

Courtesy of Weston Williamson+Partners

Courtesy of Weston Williamson+Partners
Save this picture!

Courtesy of Weston Williamson+Partners

Courtesy of Weston Williamson+Partners

Dubai is a superbly dynamic city, said Chris Williamson, Partner at WW+P. It is a great chance to be a part of its expansion, particularly to contribute to the vast public transport opportunities by creating a proud legacy for the people.

News via Weston Williamson+Partners.

Sneak Peek: Zaha Hadid Architects’ Nanjing International Youth Culture Center

© Khoo Guo Jie
© Khoo Guo Jie
 

Photographer Khoo Guo Jie of Béton Brut has provided us with some new images of Zaha Hadid Architects’ Nanjing International Youth Culture Centre, now nearing completion along the Yangtze river in Hexi New Town, Nanjing’s new central business district.

Occupying a 5.2 hectare site, the complex contains 465,000 square meters of floor space, which includes a hotel, conference center, offices and underground parking, and is part of a larger masterplan by ZHA that will feature a pedestrian bridge linking the plaza with the other side of the river.

© Khoo Guo Jie© Khoo Guo Jie© Khoo Guo Jie© Khoo Guo Jie+10

Save this picture!

© Khoo Guo Jie

© Khoo Guo Jie

“The Culture and Conference Centre masterplan expresses the continuity, fluidity and connectivity between the urban environment of Hexi New Town, the agricultural farmland along the Yangtze river and the rural landscapes of Jiangxinzhou Island,” explain the architects.

Save this picture!

© Khoo Guo Jie

© Khoo Guo Jie
Save this picture!

© Khoo Guo Jie

© Khoo Guo Jie

The complex consists of two towers rising from a five-story, mixed-use podium. The taller of the towers rises 314 meters (68 floors) and contains a 5-star hotel and office floors, while the 255 meter, 59-story tower will house an additional hotel to accommodate visitors to the conference center below.

Save this picture!

© Khoo Guo Jie

© Khoo Guo Jie
Save this picture!

Sneak Peek: Zaha Hadid Architects' Nanjing International Youth Culture Center, © Khoo Guo Jie

© Khoo Guo Jie

The Conference Centre contains a 2,100-seat conference hall, a 500-seat concert hall, a multifunction hall and a VIP area, expressed as individual volumes encircling a central courtyard on the ground level. At higher levels, the elements “merge into a singular whole” to allow pedestrian to traverse the building uninterrupted.

Save this picture!

© Khoo Guo Jie

© Khoo Guo Jie

The complex is oriented on the site to create a gradual transition from “the vertical of the urban CBD to the horizontal topography of the river.” This transition is also expressed in the formal representation of the building: the fibre-concrete paneled podium borrows from the fluid language of the river, while the towers connect to the urban streetscape of the new CBD.

Save this picture!

© Khoo Guo Jie

© Khoo Guo Jie
Save this picture!

© Khoo Guo Jie

© Khoo Guo Jie
Save this picture!

© Khoo Guo Jie

© Khoo Guo Jie

The project is slated for completion by the end of 2016.

See renderings for the project on ZHA’s website, here.

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: