LAVA Awarded the 2016 European Prize for Architecture

LAVA Awarded the 2016 European Prize for Architecture, The Square / LAVA. Image Courtesy of LAVA
The Square / LAVA. Image Courtesy of LAVA

The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design and the European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies have named LAVA (Laboratory for Visionary Architecture) as the recipients of their 2016 European Prize for Architecture.

One of Europe’s most prestigious architecture awards, The European Prize for Architecture is given annually to architects who have ‘blazoned a new path and direction for an architecture that is deeply humane and committed to forward the principles of European humanism’.

Save this picture!

Chris Bosse, Alexander Rieck and Tobias Wallisser, LAVA founders. Image Courtesy of LAVA

Chris Bosse, Alexander Rieck and Tobias Wallisser, LAVA founders. Image Courtesy of LAVA

“LAVA successfully uses imagination and intellect combined with social forces and the latest building technologies as both theme and apparatus of their designs, creating a body of work that explores and expresses architecture as a risk-taking, visceral experience,” said Chicago Athenaeum president Christian Narkiewicz-Laine.

“In the process, we come to experience architecture anew: from how it is imagined to how it is drawn, to the challenges and dynamics that define forward-thinking about time, place, and the environment, and how buildings and urban ideas become constructed and take shape as part of a collective public experience.”

Founded by Chris Bosse, Alexander Rieck and Tobias Wallisser, LAVA operates as an international think tank with offices in Berlin, Stuttgart, and Sydney. Recent completed projects include the Philips company headquarters in Eindhoven, a terrace house renovation and an airport retail fit out in Sydney, as well as a university master plan Riyadh, a youth sports hostel in Bayreuth, mixed use projects in Berlin and Hangzhou, and villas in HCMC currently under construction.

“We are very pleased to be recognised as architects who are not only interested in the production of square metres but interested in the broader development of the discipline, constantly trying to shift boundaries and to redefine what architecture can achieve today. How can we create spaces suitable for contemporary lifestyles and how can we contribute towards an environment that offers quality for everyone?” commented LAVA Director Tobias Wallisser.

A formal ceremony presenting the award will be held in Athens, Greece on September 23rd, 2016. Last year prize was awarded to Santiago Calatrava, with previous awards going to Italian architect Alessandro Mendini in 2014, Finnish architect Marco Casagrande in 2013, TYIN tegnestue Architects in 2012, Graft Architekten in 2011 and Bjarke Ingels in 2010.

Check out the gallery below to see some of LAVA’s work.

News via The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies, LAVA.

Lagos’ Biggest Shopping Centre, The Novare Lekki Mall, Opened On August 25

OPENING OF MALL

Image result for novare lekki mall

With its modern infrastructure and facilities, the Novare Lekki mall is the biggest shopping mall in Lagos.

It is home to a range of international and local tenants who contribute to a unique shopping, dining and entertainment experience for the whole family.

Image result for novare lekki mall

News via: Novare-lekki Mall

Studio LOKAL Wins Copenhagen Residential Competition With Hanging Gardens Tower

Studio LOKAL Wins Copenhagen Residential Competition With Hanging Gardens Tower, © archivisuals.dk
© archivisuals.dk

Denmark-based Studio LOKAL has won the competition for the design of a residential tower inCopenhagen, with The Hanging Gardens, its proposal for a merger of the historic brick buildings of Carlsberg with the concept of a personal garden for each resident.

Located on the site of a former vegetable market, the proposal aims to return to these homegrown roots by encouraging residents to grow their own produce in one of the tower’s gardens. Furthermore, the ground floor of the building will house a farmers market where residents can trade their own produce.

© archivisuals.dkCourtesy of LOKALCourtesy of LOKALCourtesy of LOKAL+17

Save this picture!

© archivisuals.dk

© archivisuals.dk
Save this picture!

© archivisuals.dk

© archivisuals.dk
Save this picture!

Courtesy of LOKAL

Courtesy of LOKAL

In addition to functioning agriculturally, the gardens throughout the project will handle rainwater, increase biodiversity, and serve as visual stimulation.

Save this picture!

Courtesy of LOKAL

Courtesy of LOKAL

To improve the project’s sustainability factor, materials for the building will be sourced locally, and have been tested for compatibility with the local climate and surroundings.

Save this picture!

Courtesy of LOKAL

Courtesy of LOKAL

The utilization of contextual shapes in new combinations gave the building a series of architectural benefits for the residents. As an example, the layout of the facade generates more than 200 balconies, without compromising the daylight intake of the apartments. The geometry furthermore shields the users from wind nuisance, while enhancing the acoustic environment of the balconies. Lastly the balconies are designed to give the highest amount of comfort, in respect to daylight and privacy – described the architects.

Save this picture!

© archivisuals.dk

© archivisuals.dk
Save this picture!

Courtesy of LOKAL

Courtesy of LOKAL

Construction on the project is set to begin in April of 2017.

News via Studio LOKAL

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: