Swing door / wood Miraquadra: Mod. 4B

Swing door / wood Miraquadra: Mod. 4B GAROFOLI

Characteristics

  • Opening system:

    swing

  • Material:

    wood

Description

Contemporary style has a classical heart. A new collection, designed to give a contemporary feel to every room. Perfect doors with a classical harmony, updated using a modern, versatile concept for those who like to care for every little detail. Delicate decorations and varnished finishes are combined with sophisticated mechanics – from flush-mounted hinges to magnetic locks – and accessories with a minimalist yet decided design. The fact that the mountings, frame and door itself have flush internal faces highlights its style, making Miraquadra an elegant piece of furniture.

Swing door / wood / fire-rated GDESIGN REI 60

Swing door / wood / fire-rated GDESIGN REI 60 GAROFOLI

Characteristics

  • Opening system:

    swing

  • Material:

    wood

  • Technical characteristics:

    fire-rated

Description

Wooden single or double leaf fire resistant door with EI160 performance.
Main frame 60 mm thick.Adjustable telescopic covering profiles. Extruded cold smoke seals. Intumescent autoadhesive seals.
Installation allowed on gypsum board or masonry walls with minimum thickness of 100 mm and EI 60 fire resistance.
Leaf 60 mm thick, flush to frame on pull side. High performance insulation core, solid hardwood on the perimeter and MDF facings. Intumescent seals on door edges.
EI 60 Fire resistant rectangular or circular glazing (optional) 34 mm thick. Concealed top and bottom flush bolt lock for inactive lock on two leaves doors.

Chipperfield’s Plans for Saarinen’s US Embassy Building in London Under Fire from Preservationists

Chipperfield’s Plans for Saarinen’s US Embassy Building in London Under Fire from Preservationists, © DBOX
© DBOX

British preservation group Twentieth Century Society has publicly denounced plans by David Chipperfield Architects to convert the Eero Saarinen-designed, soon-to-be former US Embassy nearLondon’s Grosvenor Square into a “world-class” 137-room hotel. Central to Chipperfield’s plan is an enlargement of the sixth floor to make room for a double-height event space, a move Twenieth Century Society believes will “cause significant and substantial harm to the character of the building.”

Save this picture!

© Wikimedia (public domain)

© Wikimedia (public domain)

Set to be vacated upon the completion of a new embassy building designed by Kieran Timberlake next year, the Grade-II listed design by Eero Saarinen was purchased in 2009 by developer Qatari Diar, who announced plans to transform the building into a luxury hotel containing five restaurants, six shops, a spa and a ballroom with space for 1,000 people and other event space.

This past April, the developer staged a competition for the building renovation, inviting top architects including Foster + Partners and KPF to submit proposal for transforming the historic structure. Ultimately,David Chipperfield Architects were selected for their design, which paid special attention to respecting the original architecture.

Save this picture!

© DBOX

© DBOX

But for the Twentieth Century Society, the proposed changes still go too far. In a letter to the Westminster council, the nonprofit group outlines areas of the plan which they believe will cause irreversible harm to the Modernist embassy, including the removal of the original staircases, the demolition of the majority of the internal spaces, and the sixth-floor expansion.

“The proposed double-height sixth floor will damage the present proportions of the listed building: the rhythm of the front façade will be fundamentally changed,” stated the letter.

Save this picture!

Rendering of Kieran Timberlake's design for the new US Embassy in Nine Elms, slated for completion in 2017

Rendering of Kieran Timberlake’s design for the new US Embassy in Nine Elms, slated for completion in 2017

“We are disappointed that the applicant has persisted with this damaging scheme notwithstanding the society’s suggestions at pre-application stage as to how the effect may be ameliorated.”

Warsaw’s Palace of Culture and Science to host an international art fair

Image via wikimedia.org

Image via wikimedia.org

The Palace of Culture and Science, a 237 meter tall socialist realist high-rise, towers over the city of Warsaw, Poland. Given as a “gift” to the Polish people by the Soviet Union, the building was originally called the Joseph Stalin Palace of Culture and Science. It was built between 1952 and 1955 and, for many Varsovians, is an ugly reminder of the Stalinist era.

Now, it’s about to reinvest in its eponymous program with an international art fair. Hosting some 20 art galleries from Warsaw as well as other European cities, the “Not Fair” is schedule to open on September 22, 2016. Each gallery will present a solo show by one of their represented artist, which must take into account the “special character” of the Palace.

According to the founder of Not Fair, Michal Wolinski, the event is intended to “merge the mood and quality of an art exhibition with the opportunities that art fairs provide for cutting-edge galleries and young artists”.

h/t the Art Newspaper

For more news from Poland, check out these links:

Pivoting door with offset axis / wood MIRAQUADRA

Pivoting door with offset axis / wood MIRAQUADRA  GAROFOLI

Characteristics

  • Opening system:

    pivoting with offset axis

  • Material:

    wood

Description

Contemporary style has a classical heart. A new collection, designed to give a contemporary feel to every room. Perfect doors with a classical harmony, updated using a modern, versatile concept for those who like to care for every little detail. Delicate decorations and varnished finishes are combined with sophisticated mechanics – from flush-mounted hinges to magnetic locks – and accessories with a minimalist yet decided design. The fact that the mountings, frame and door itself have flush internal faces highlights its style, making Miraquadra an elegant piece of furniture.

Repurposed Material Creates Distinct Felt Tile Patterns that Provide Sound Control

Courtesy of FilzFelt
Courtesy of FilzFelt
 

Architecture Research Office and FilzFelt have teamed up to create ARO Block, a series of modular acoustic tiles that provide sound control in a customizable, easy-to-install system. Generated from remnant material of FilzFelt’s CNC cut products, which are often times small, ARO Block not only creates distinct felt tile patterns but also prevents leftover fabric from going to waste.

Save this picture!

Courtesy of FilzFelt

Courtesy of FilzFelt

Inspired by geometry, spoke systems, and architectural shingles and cladding, ARO Block tiles are 3 mm, 100% Wool Design Felt mounted to a thin 10 mm virgin PET acoustic substrate.

Save this picture!

Courtesy of FilzFelt

Courtesy of FilzFelt

The tiles are available in 63 wool felt colors, and several geometric shapes such as triangles and irregular four-, six- and eight-sided figures. Put together, these tiles additionally create geometrical voids.

Save this picture!

Courtesy of FilzFelt

Courtesy of FilzFelt
Save this picture!

Courtesy of FilzFelt

Courtesy of FilzFelt

Since 2008, we have been committed to our reuse policy, notesFilzFelt’s co-founder and Vice President of Marketing and Communications, Traci Roloff. All offcuts and remnants produced during our manufacturing process are collected and repurposed into sampling, products, or sold to customers requiring smaller quantities. As our manufacturing volume has increased, we’ve been challenged with finding new uses for our remnant inventory. Our company has made efforts to seek out design and production partnerships to establish new uses for our remnants.

News via FilzFelt

Ten Top Images on Archinect’s “Bathroom Spaces” Pinterest Board

Renewed Classic Eichler in Sunnyvale, CA by Klopf Architecture; Photo: Mariko Reed

Renewed Classic Eichler in Sunnyvale, CA by Klopf Architecture; Photo: Mariko Reed

In case you haven’t checked out Archinect’s Pinterest boards in a while, we have compiled ten recently pinned images from outstanding projects on various Archinect Firm and Peopleprofiles.

(Tip: use the handy FOLLOW feature to easily keep up-to-date with all your favorite Archinect profiles!)

Today’s top images (in no particular order) are from the board Bathroom Spaces.

Daniels Lane in Sagaponack, NY by Blaze Makoid Architecture (Architect of Record)

Uma Gopinath Residence in Chennai, India by Murali architects

Chelsea Eco Duplex in New York, NY by Wunderground architecture + design

Cape Tribulation House in Daintree, Australia by m3architecture; Photo: Peter Bennetts

Contemporary Twilight in Aventura, FL by DKOR Interiors Inc.

Riviera in Santa Barbara, CA by Dan Weber Architecture; Photo: Erin Feinblatt

Boerum Hill Townhouse in Brooklyn, NY by General Assembly

House K in Düsseldorf, Germany by Wannenmacher-Möller Architekten GmbH with XYZ Designers

Tennessee Farmhouse in Nashville, TN by Meyer Davis Studio

(Cover pic: Renewed Classic Eichler in Sunnyvale, CA by Klopf Architecture; Photo: Mariko Reed)

 

Click here to see more “Ten Top Images on Archinect’s Pinterest Boards” posts.

Philip Morris Sabanci Sales and Marketing Inc / mimari Studio

Philip Morris Sabanci Sales and Marketing Inc / mimari Studio, © Gurkan Akay
© Gurkan Akay
 

© Gurkan Akay © Gurkan Akay © Gurkan Akay © Gurkan Akay +45

  • Architects

  • Location

    Göktürk Sk., 34690 Üsküdar/İstanbul, Turkey
  • Design Team

    Tolga Bozok, Kaan GüLkiran
  • Area

    12000.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Manufacturers

    Connection Turkey, Forbo – Flex, Forbo – Flotex, Seranit – Arc, Stratta
    • Interior Design

      mimari Studio
    • Designers

      Ayça Akkaya Kul, Önder Kul
    • Reducteur

      Ali Pasaoglu

Less Specs

Save this picture!

© Gurkan Akay

© Gurkan Akay

From the architect. The project is the new work and operations headquarters for PMSA which has its design, drafting and project management processes are carried out by mimaristudio. The new office has 12.000 m2 of area on 3 stories, 4000 of which are offices, in Istanbul.

Save this picture!

© Gurkan Akay

© Gurkan Akay

It can be seen in the designs of mimaristudio that the firm develops brand new approaches for each new project according to the physical conditions and current functional requirements of the place, regardless the studios previous projects or if they are working for the same client or not.

Save this picture!

© Gurkan Akay

© Gurkan Akay

During the planning phase, first of all the sales teams are grouped in the center of the office floor. Teams who work on different areas are placed to be in close contact with their regional sales directors. Also the directors are placed in the center of workgroup clusters based on this idea.

Save this picture!

© Gurkan Akay

© Gurkan Akay

Considering the largeness of the space both in area and the volume, team shells to combine two work groups are designed so that each work group can have their own identity. These shells which respond to physical, technical and technological requirements of all the staff of the group, both during their personal or team work, are designed with a space inside a space approach creating open sub-spaces inside the main work area. With this approach showroom- like effect is avoided and a different identify for each team is provided.

Save this picture!

Layout

Layout

Other units in the office are placed around this core. In addition to this, an open multipurpose hall is proposed for the new place. This hall, which is considered for varying types of usages, is linked to social spaces. The ‘game shells’ which were specifically designed by mimaristudio are placed on the area that is next to this space.

Save this picture!

© Gurkan Akay

© Gurkan Akay

The green lines function as natural separators that organize the units inside the office area. Plants that can sustain in closed environment and are able to use the natural light that space can provide are selected in the landscape design phase.

Save this picture!

© Gurkan Akay

© Gurkan Akay

The space between the shells that cover working clusters are composed like streets, the material selection for these spaces are arranged to create a sense of continuity between other meeting and social spaces. 5 mm modular PVC tiles are chosen for the all floor finishing, expect meeting and interview rooms, for its sanitary and acoustic advantages. Their color and texture vary to go along with the interior design concept of each space.

Save this picture!

Axonometric

Axonometric

Lighting design criteria are set by mimaristudio team as it was in the previous mimaristudio projects. LED products are used for all of the spaces in the project, linear or spot projections products are chosen for the working spaces, while in open spaces more specialized products with varying sizes and forms some of them having acoustic qualities are preferred.

Save this picture!

© Gurkan Akay

© Gurkan Akay

With the completion of the project a space that is coherent with both PMSA’s corporate identity and the work that takes place there has come to being. Besides that, a comfortable working space for the staff that operates well and meets the actual and future expectations of the client is created.

Save this picture!

© Gurkan Akay

© Gurkan Akay

Inclined moving walkway / outdoor KTC TYPE

Inclined moving walkway / outdoor KTC TYPE KLEEMANN

Characteristics

  • Options:

    inclined, outdoor

Description

Suggestive usage/operation: 20-24 hours daily
Transportation ability *: up to 6000 passenger / hour
Inclination: 10 o / 11 o/ 12 o
Pallet width [mm]: 800 / 1000
Balustrade design: Vertical safety galss (10 mm, Height 1000 mm)
Speed [m/sec]: 0,5
Vertical distance [m]: 2-8Max Installation Length [m]: –
Power Supply: AC 3 phase 50 – 60Hz
Installation: Indoor/ Semi indoor** / Outdoor

* theoretical value based on calculations
** Direct contact of rain and snow is not allowed for this Installation

Tbilisi Public Service Hall, Tbilisi, Georgia

The Tbilisi Public Service Hall is situated in the central area of the city and it overlooks the Kura river.

The building is made up of 7 volumes that contain offices (each volume is made up of 4 floors located on different levels). These volumes are placed around a “central public square”, which is the core of the project,  where there is the front office services. Offices are connected to each other by internal footbridges that stretches on different levels.

Volumes and the central public space are towered above by 11 big “petals” that are independent both formally and structurally from the rest of the building. Three of those big petals covers the central space. The petals, different for their geometry and dimension, reaches almost 35 meters and they are supported by a structure of steel pillars with a tree shape, visible, as well as the petals, externally and internally from the building.

Among the petals, that are at different levels, are the glass facades. The main characteristic of these facades is that these have been released completely from the structure of the petals, allowing relative movements between the facade and the spatial network structure of coverage. This decision was taken to prevent that any movement of the cover, mainly due to oscillations for snow loads, wind or thermal expansion, can lead to the crisis of the glass.

The Tbilisi Public Service Hall includes: the National Bank of Georgia, the Minister of Energy, the Civil and National Registry.

The Tbilisi Public Service Hall is situated in the central area of the city and it overlooks the Kura river.

The building is made up of 7 volumes that contain offices (each volume is made up of 4 floors located on different levels). These volumes are placed around a “central public square”, which is the core of the project,  where there is the front office services. Offices are connected to each other by internal footbridges that stretches on different levels.

Volumes and the central public space are towered above by 11 big “petals” that are independent both formally and structurally from the rest of the building. Three of those big petals covers the central space. The petals, different for their geometry and dimension, reaches almost 35 meters and they are supported by a structure of steel pillars with a tree shape, visible, as well as the petals, externally and internally from the building.

Among the petals, that are at different levels, are the glass facades. The main characteristic of these facades is that these have been released completely from the structure of the petals, allowing relative movements between the facade and the spatial network structure of coverage. This decision was taken to prevent that any movement of the cover, mainly due to oscillations for snow loads, wind or thermal expansion, can lead to the crisis of the glass.

The Tbilisi Public Service Hall includes: the National Bank of Georgia, the Minister of Energy, the Civil and National Registry.

 Read more

 

Status: Built
Location: Tbilisi, GE

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: