This Speculative Project Imagines A Mixed-Use Building Wrapped Around the Arc de Triomphe

This Speculative Project Imagines A Mixed-Use Building Wrapped Around the Arc de Triomphe, © Patterlini Benoit
© Patterlini Benoit

French architect Patterlini Benoit has imagined a mixed-use building to be wrapped around one half of the Arc de Triomphe in Paris. Completed in 1836 as a memorial to the victories of the French armies under Napoleon, Paris’ triumphal arch is one of the most iconic and visited landmarks in France and the world over. But Benoit argues that its status as a tourist destination has removed it from the authentic cityscape that is used by everyday Parisians. His proposal attempts to reclaim the monument for the city by dividing the arch with an enormous mirrored plane – visually competing the monument from one perspective and providing new function from another. In this way, Benoit claims, the structure can be “brought into modernity without denying history.”

© Patterlini Benoit© Patterlini Benoit© Patterlini Benoit© Patterlini Benoit+10

Save this picture!

© Patterlini Benoit

© Patterlini Benoit

The proposal consists of a series of stacked glass boxes, bracketed around the monument and connected via a glass elevator. The boxes would have their own independent structure, so they can float around the Arch without compromising the memorial.  Each box would contain different programmatic elements: a museum to French history and nationalism, an art gallery, a panoramic restaurant, and a cafe-style lounge, where tourists and locals could interact.

Save this picture!

© Patterlini Benoit

© Patterlini Benoit
Save this picture!

© Patterlini Benoit

© Patterlini Benoit

Benoit also addresses the issue of accessibility to the site. Located in the center of the world’s most famous roundabout, the Place Charles de Gaulle, access to the monument currently demands navigating across 12 lanes of traffic or walking through an underground tunnel. Benoit’s proposal calls for a new landscaped bridge connecting the monument to the neighborhood of Neuilly. The bridge would accommodate both pedestrian and bike traffic, becoming a new green corridor of the city.

Save this picture!

© Patterlini Benoit

© Patterlini Benoit

The remaining half of the Arch would remain undisturbed, with the large mirrored surface visually completing the symmetrical structure. On the other side of the mirrored wall, a digital billboard would be erected to announce events and Parisian news.

Obviously speculative, the project’s true goal is in in questioning whether our landmarks and icons can contribute to the public realm in more pragmatic ways.

Save this picture!

© Patterlini Benoit

© Patterlini Benoit
Save this picture!

© Patterlini Benoit

© Patterlini Benoit
Save this picture!

© Patterlini Benoit

© Patterlini Benoit
Save this picture!

© Patterlini Benoit

Arjuna Hotel Batu / KsAD

Arjuna Hotel Batu / KsAD, © Mansyur Hasan Photography
© Mansyur Hasan Photography
 

© Mansyur Hasan Photography© Mansyur Hasan Photography© Mansyur Hasan Photography© Mansyur Hasan Photography+23

  • Architects

  • Location

    Jl. Panglima Sudirman No.37, Ngaglik, Kec. Batu, Kota Batu, Jawa Timur, Indonesia
  • Architect in Charge

    Yuli Kalson Sagala
  • Design Team

    Putri Herlia, Pandu Pradentio.
  • Area

    1800.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Manufacturers

    Asahimass, Conwood, Niro granite, Propan, Toto, YKK AP

More Specs

Save this picture!

© Mansyur Hasan Photography

© Mansyur Hasan Photography

A small boutique hotel as a part of  urban pedestrian city …Its started from a closed competition. The clients brief were simple, because of the site location is in the heart of the city, and near the batu cityhall (alun-alun batu), they wants to have a hotel that can be unique and can reflect of the location. They want a simple budget hotel but can easy remembered for the city…

Save this picture!

© Mansyur Hasan Photography

© Mansyur Hasan Photography

Located at 700 to 1,700 metre above sea level, the temperature in Batu City of East Java range between 17 oC to 27 oC. Humidity that is approximately at 77-86%, coupled with wind velocity at 6.06 km/h have made the city experience a very little difference in terms of weather in dry and rainy season. Batu and the surrounding area became a perfect place for relaxing and tourism, supported by the soothing climate, mountainous topography, and natural beauty of the place.

Save this picture!

Plan 1

Plan 1
Save this picture!

Plan 2

Plan 2

This hotel was designed with site respect approach. The natural potentials were maximised through the application of passive cooling, especially in ground floor lobby and hotel rooms. Building masses are porous, employing window openings in different wall side to enable cross ventilation. (However, during operational time, recently the hotel management decided to add air conditioning unit in each room as an optional feature).

Save this picture!

© Mansyur Hasan Photography

© Mansyur Hasan Photography

Instead of one big massive and bulky building block that sits in the middle of the site, this hotel building comes in several smaller masses, allowing them to look slimmer, creating different sequences and more spatial experiences as in a kampung, the indigenous settlement. The block of masses also draw on imaginations of temples, an intuitive experiment.

Save this picture!

© Mansyur Hasan Photography

© Mansyur Hasan Photography

This idea is reinforced by utilizing ramps for vertical circulation as a replacement to stairs and elevators. Ramp is considerably accommodating to disabled, children, luggage trolley, and also will enrich the spatial experience of the guests.

Save this picture!

Section

Section
Save this picture!

Section

Section

The building sets back (16 m) away from the street, the front area contributes to urban space and blends in with the pedestrian way to perform the nodes of the pedestrian city. The open space is used as commercial area with wide walkways, sitting and outdoor dining area. This space is restricted for motor vehicle, but accessible for everyone in addition to hotel guests. This area also acts as transitional space and as buffer from the heavy traffic in front.

Save this picture!

© Mansyur Hasan Photography

© Mansyur Hasan Photography

Unlike the common hotel typology where the rooms were lined in a train-like layout resulting in poor natural lighting and ventilation especially in the room’s toilet, this hotel applied a different strategy. It applies ‘coupled’ concept; each two rooms form a mass so that every room (especially the bathroom), benefits from the gap in between the masses, gets good daylight and outdoor fresh air. All corridors are open at the end, creating an airy feels and more breathing space.

Save this picture!

Elevation

Elevation

There are no sophisticated technology.  They are all use conventional method.    All the material are locally produced.  Especially for all the brick finishing, they were built manurally on site. Start from mixing, colouring, printing, until drying.  A Homemade brick, using the surrounding local materials.

Save this picture!

© Mansyur Hasan Photography

© Mansyur Hasan Photography

Colour schemes are inspired from nature; of woods, stones, exposed Portland cements, which establish a compound of building and the surrounding environment. All materials (bricks, sands, natural colourings) are locally sourced and manually produced. The colour-mixing process, moulding and drying were done within the project site. Minimising footprint with less energy, less transportation cost, and less pollution. Site respect.

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: