Rogers Partners’ Henderson-Hopkins School Wins 2016 AIA Honor Award

© Albert Vecerka
© Albert Vecerka

Rogers Partners’ Elmer A. Henderson: A John Hopkins Partnership School (Henderson-Hopkins) has received the 2016 American Institute of Architects (AIA) Institute Honour Award for Architecture, as well as the 2016 American Institute of Architects Committee on Architecture for Education (AIA-CAE) Educational Facility Design Award of Excellence.

© Albert Vecerka© Albert Vecerka© Albert Vecerka© Albert Vecerka+15

The project is a $42 million, 125,000 square foot public school located in East-Baltimore. Lauded by AIAJurors as being “exuberant” and “optimistic,” as well as containing “welcoming indoor and outdoor spaces” that are “deftly woven into the neighborhood” and “well received by the community,” Henderson-Hopkins is the city’s first new public school in over 30 years.

Save this picture!

© Albert Vecerka

© Albert Vecerka

Unlike the typical single-building model of a school, Henderson-Hopkins is a cluster of smaller buildings, mirroring the row houses, stoops and social civic spaces of Baltimore’s urban fabric. Students are grouped by age in these buildings, bisected by main and side streets. Each building has its own common areas, flexible teaching areas and an outdoor “learning terrace”, decentralizing education to promote individual learning.

Save this picture!

Courtesy of ROGERS PARTNERS

Courtesy of ROGERS PARTNERS

“We are honored to be recognized in this way by the AIA at the National Convention. This project represents what architecture for education can really be about: enabling students, teachers and community. Our goal was to recover and reimagine an urban fabric rich in opportunity and optimism for East Baltimore,” says Robert M. Rogers, FAIA, Founding Partner of Rogers Partners.  “In its intentionally porous, safe, urban plan and through the craftsmanship of light, materiality and performance, the design respects history and supports the future of education and of this neighborhood.”

Save this picture!

© Albert Vecerka

© Albert Vecerka

The project was the result of a competition sponsored by East Baltimore Development, Inc. It is one of the forerunners of a trend of more open, civically engaging schools, being promoted by Baltimore’s Urban Design & Architecture Review Panel.

Save this picture!

© Albert Vecerka

© Albert Vecerka

Since its completion in 2014, the project has won many awards, including the 2015 Chicago Athenaeum, International Architecture Award; the 2014 World Architects, Building of the Year, Editor’s Choice Award. The project has also appeared on the front page of The New York Times, the cover of ARCHITECT magazine, in Architectural Record and The Architects’ Newspaper.

Amanenomori Nursery School / Aisaka Architects’ Atelier

Amanenomori Nursery School / Aisaka Architects’ Atelier, © Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa© Shigeo Ogawa© Shigeo Ogawa© Shigeo Ogawa+22

More Specs

Save this picture!

© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa

Circular ring shaped structure around the soil, water and green
A nursery school of two-story building with rooftop terrace features 3-dimensional and circuit style structure located in Funabashi city. The concept of its design is to provide enough space for 160 children to play around in the nature and also for all their parents and nursery staff to feel safe.

Save this picture!

© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa

The south quarter of the site is used for entrance walkway, and the rest of the part is for nursery space. Placing rooms for office staff, nursery staff and cooks on the border between entrance and nursery space achieves both simplicity and security. We designed the circular ring shaped structure that provides enjoyable playground for children and easy access to escape route in case of emergency, having the courtyard in the middle, planting trees along the outer edge, and installing the deck, slopes, stairs, and the bridge along the circle between them. Covered with the solid trapezoid-shape wall and roof outside, its overall structure achieves to protect children’s pleasure with its strength. Its O-shaped building surrounding the courtyard with outside corridor with eaves for weather protection also provides comfort and a sense of safety to adults. This structure helps busy parents to drop and pick up their children quickly without taking off shoes and nursery staff to help each other on the other side.

Save this picture!

© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa
Save this picture!

© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa

Outer space of each floor provides not just open space outside, but also various changes, such as sunny spot and shade, higher eaves and narrower space under eaves, slopes, hills and cavities produced by changing the direction and the height of floors and roofs, so that children to spend the whole year here do not get bored. The half-circle-shaped spot garden to help ventilation also nurtures children’s affection to the nature by planting greens in the center. From the perspective of dietary education to develop children’s appreciation and interest toward food, we place the vegetable garden on the rooftop and glass-walled kitchen on the first floor. The floor level of kitchen is settled lower to let children look into kitchen, in the same time, it is able to keep an eye on the courtyard in a cross shape to compensate for blind spot from the office.

Save this picture!

© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa
Save this picture!

Plan

Plan
Save this picture!

© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa

Environmental Plan
For thorough energy saving, we adopt the eaves to control sunlight, the spot garden to improve ventilation, the rooftop deck and vegetable garden for heat insulating of rooftop, Earth Tube heating system to use geothermal heat, the river and the pond to reuse the rainwater, and solar panels to produce circulating power. Watching these structures in daily life, children can learn about “the nature” including phenomenon about plants or the wind and rain.

Save this picture!

© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa


Detailed Design
Round chamfering was done for walls and railings necessary for safety reasons and also for the edge of light and skylight in every part of the building using it as a motif of design. The half-circle-shaped spot garden brings children the affection to the nature by catching their attention to the green planted in the center.

Save this picture!

Section

Section

Finishing work of Interior and Exterior
In order to give children the opportunity to learn the name of materials with feeling its original texture in the same time, we try to use “wood as wood-like, steel as steel-like and stone as stone-like” to keep the original texture of each material. From this perspective, we didn’t use the primary colors. Instead, we exploit the 3-dimensional and so-called “primary color-like” structure to provide contrasting experience using the various spatial features and environment.

Save this picture!

© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa

“Amane”
“Amane” is one of the Japanese kanji that stands for “round,” “around” or “all-around”, which represents the wish of the nursery school to let children feel the blessing of the all-around nature and also its architectural feature of circular shape around the woods. We wish that children can go around both inside and outside of the building, feeling everything around here, and nourish their sensibility and ability to think.

Save this picture!

© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: