Aquatic Centre “Aquamotion” Courchevel / Auer Weber

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
  • Architects

  • Location

    Courchevel, 73120 Saint-Bon-Tarentaise, France
  • Architect in Charge

    Auer Weber
  • Design Team

    Moritz Auer (project partner), Prof. Stefan Niese (project associate), Eric Frisch (project manager), Till Kamp (deputy project manager), Marius Drahtler, Peter Greifenhagen, Martin Janik, Tina Kierzek, Anne Krins, Kangmin Lee, Yvonne Mesche- deru, Michael Schnaubelt, Bertram Wruck, Julian Stein
  • Area

    17000.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Aldo Amoretti© Aldo Amoretti© Aldo Amoretti© Aldo Amoretti+18

  • Associate architect

    Studio.Arch, Chambery
  • Landscape architect

    Axe Saône
  • Structural concrete engineering

    B+G Ingénierie
  • HVAC, swimming pools

    Brière Réseaux
  • Energy concept

    Inddigo
  • Construction site management

    JML International, Albertville, France
  • Orientation and guidance system

    Intégral Ruedi Baur, Paris, France
  • Construction management

    Arpège Ingénierie, Caluire, France
  • Cost calculation

    Vanguard, Paris, France
  • Acouctical consultant

    Acson, Lyon, France
  • Guidance system

    Les murs ont des plumes Architectes, Valenciennes, France
  • Lighting

    Ing. Bamberger, Pfünz, Germany
  • Dates

    Construction start 2012, Completion 2015
  • Surfaces

    10 000 m2 NIA
Save this picture!

© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti

From the architect. Courchevel, located in the middle of the French Alps, combines several municipalities and spans multiple plateaus of varying altitudes. The new aquatic centre is placed between Courchevel 1650 and Courchevel 1850. This platform, anked by two mountains, faces a valley on one side and an exceptional alpine panorama on the other.

Save this picture!

© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti

In this unique geographical setting, the aquatic centre contains extensive facilities. From the beginning, the architectural choices were focused on perfecting the integration into the surroundings.

Save this picture!

© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti

The roof of the project is guided by the topography and rises in order to accommo- date the room schedule in a semi-underground manner. Our choice to separate the two main areas, amusement and relaxation, over two oors, strengthens the idea of the transparency and uidity.

Save this picture!

© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti

The building becomes a sculpture of spaces

and light. The elevation of the roof allows the building to open up and communicate with the environment, while ooding the halls with natural light with its glazed façades. Natural openings in this malleable volume, green in Summer and snowed in during Winter, welcome the bathers with a view of the small stream of the river Gravelles.

Save this picture!

© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti

Additional openings in the roof, of wood and glass, face the south to further brighten the interior with natural light. The movement of these in the building highlight the sensation of uidity between the spaces. The landscape and the building mesh into one.

Save this picture!

Sketch

Sketch

The façade toward the road is livened by the climbing wall on o er inside the building. Below, the lobby opens toward the swimming pools, welcoming the guests.

Save this picture!

© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti

This universe contains a waterslide of over 30m, a looping wildwater slide of over 100m, a jumping basin, a lagoon, a swimming pool and an exterior pool.

Save this picture!

© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s