Harvard GSD Students Win International Urban Design Competition for Shanghai Rail Station

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design
Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

A team of urban design students from the Harvard Graduate School of Design has won first prize in UD Shanghai’s 2015 International Student Urban Design Competition for the Shanghai Railway Station Area. Through the competition, the team reimagined the “Shanghai Railway Station, one of the city’s four major railway stations and one of China’s major rail hubs, in the context of the next round of the Shanghai Master Plan (2020 to 2040). In particular, the competition asked teams to promote walkability and smoother traffic patterns,” where the station creates a topographical gap, “and to consider thee-dimensional urban development around the station.”

Courtesy of The Harvard Graduate School of DesignCourtesy of The Harvard Graduate School of DesignCourtesy of The Harvard Graduate School of DesignCourtesy of The Harvard Graduate School of Design+21

Bookmark this picture!

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

The competition furthermore focused on the idea of the enrichment that can come from urban infrastructure if it is useful and engaging to a diverse population.

Bookmark this picture!

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

The winning proposal, entitled “Zhabei New Gateway: Designing a New Global Centrality for Shanghai,” addresses topography, mobility, and urban morphology through an elevated railway platform with an asymmetrical cross-section that allows for smooth grade and pedestrian transitions.

Bookmark this picture!

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

Additionally, the plan features a priority for the establishment of large-scale parks and plazas connected by a system of pedestrian walkways that extend from the Shanghai Rail Station to the Baoshan Road, promoting accessibility to a wide range of people and activities.

Bookmark this picture!

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

The student team comprised Kyriaki Kasabalis (MAUD ’16), Michael Keller (MLA/MAUD ’16), and Kitty Tinhung Tsui (MAUD ’16), was advised by Martin Bucksbaum, Professor in Practice of Urban Planning and Design Joan Busquets, and carried out in collaboration with Dingliang Yang (MAUD ’14, DDes ’18).

Bookmark this picture!

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design
Bookmark this picture!

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

Overall, the project spans 460,400 square meters. Learn more about the project here.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s