One Main Office Renovation / dECOi Architects

© Anton Grassl© Anton GrasslCourtesy of dECOi Architects© Anton Grassl

  • Project Team: Mark Goulthorpe, Raphael Crespin, Gabriel Blue Cira, Matt Trimble, Priyanka Shah
  • MIT: Kaustuv de Biswas
  • Mathematics: Prof Alex Scott (Oxford University)
  • Consultants : Helen Heitman, Pablo Garcia (Gensler Associates)
  • General Contractor : Paul Jacobson (Tricore)
  • Millwork Contractor : Shawn Keller (CWKeller)

© Anton Grassl

© Anton Grassl

From the architect. The project was for the penthouse offices of an investment group in green building and clean energy technologies (CChange). The design drew from our prior sculpture, In the Shadow of Ledoux, 1993, and the Galerie Miran, 2003, proposing the milling of all elements of the interior from sustainably-forested spruce plywood using numeric command machines: information carves renewable carbon-absorbing resource.

© Anton Grassl

© Anton Grassl

The project essentially comprises two planes – the floor and ceiling, both of which are articulated as continuous surfaces inflected by function. The curvilinearity expresses both the digital genesis and the seamless fabrication logic, with the architect providing actual machining files to the fabricator. As far as possible, the ethos was to replace typical industrial components (such as vents, door handles, etc) with articulate milled timber, offering a radically streamlined protocol for delivery of a highly crafted interior.

Floor Plan

Floor Plan

The intention was to offer a reduced carbon footprint whilst celebrating both a new formal virtuosity and a radical level of detail finesse. Effectively this allows the architect to fully customize all elements of the building, placing material in space with full authorial control (for the first time since industrial components became standard). Other than sprinklers, lights, glass and hinges, the substance of the interior architecture was realized via this unitary material/fabrication logic, with a high degree of prefabrication.

© Anton Grassl

© Anton Grassl

The early sketch design grasped the potential for plastic control of the spatial and detail definition allowable within a fully CAD-CAM environment. The client asked that the work chairs be purchased for liability reasons, but all shelves, desks, benches, storage units, etc were accepted for direct fabrication in plylam via the same method.Ultimately we devised automated algorithms for generating actual milling files, passing from design to fabrication seamlessly and with high tolerances and extremely low percentages of error.

Courtesy of dECOi Architects

Courtesy of dECOi Architects

The developed design was nuanced parametrically in celebration of the indifference of the CNC machine to formal complexity. The entire project was nested onto 1200 4ft x 12ft plywood sheets, and milled using a small 3-axis CNC router, which effortlessly carved the ply sections according to our prescribed ‘weeping’ tool paths. Well over a million linear feet of cut were issued, yet the machinic process was essentially error-free and highly accurate. Assembly proved relatively straightforward given the accuracy of the milling, and we enjoyed the elegance of the emerging forms.

Ceiling Floor Plan

Ceiling Floor Plan

The project was nuanced down to the smallest detail, such as the ventilation grille for the computer boxes being inflected to provide a handle to open the door; or the milling of custom mathematical surfaces for each office; even the door handles were carved as customized elements, proving cheaper than stainless steel D- handles! We aimed at formal coherence at macro and micro scales, such that an inflection in the ceiling was echoed in the benches and carried down to the sinuous lines of the door handles.

© Anton Grassl

© Anton Grassl

Functional needs such as ventilation grilles and shrouds for the bright LED lights gave a detail finesse to the ceiling; whilst focal elements such as the conference table or directors’ desks were plastically formed to permit electrical data outlets in the spine, and were embellished mathematically according to parameters of ‘tension’ and ‘irony’. Quite literally, the material substance of each space was nuanced according to the character and mood of each client during the fabrication period!

Diagram 11

Diagram 11

Summary.

One Main uses sustainably forested Finnish spruce ply with non-toxic water-based glue. The 10,000sq ft (1000m2) project nested onto 1200 sheets of 1.5” thick 4ft x 12ft ply, milled locally by a single 3-axis milling machine. dECOi provided the actual tooling paths (over 1 million linear feet of cut), with no plans or sections, just 3D instructional files. Wastage was about 10%, pulped and recycled.

© Anton Grassl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s