Bal House / Terry & Terry Architecture

© Bruce Damonte© Bruce Damonte© Bruce Damonte© Bruce Damonte

  • Project Engineer: Santos Urrutia Structural Engineers Inc. San Francisco
  • Contractor: Timberline Construction

© Bruce Damonte

© Bruce Damonte

From the architect. This project consists of a single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California.

Floor Plan

Floor Plan

Conceived for a retired couple, the open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension. Comprised of two floating volumes, the addition formally designates the bedroom to the west and the main (common) space to the east. The two wings gradually diverge from the original structure to generate a glass-clad fissure in between. This void space pulls the garden inwards, injecting elements of the outdoors into the core of the house.

© Bruce Damonte

© Bruce Damonte

The bedroom wing/volume, which is located on the west side of the house encompasses the existing bedroom volume which was extended toward the rear in the form of a wood tube to accommodate an additional bedroom. This bedroom volume opens out to the garden.

© Bruce Damonte

© Bruce Damonte

The second volume, which comprises the main space, houses the kitchen, dining and media areas. The east wood wall plane of the main space folds onto two concrete walls to form the main roof plane. The main space produces large transparent openings or voids that open out onto a deck at the rear garden. The main roof plane extends forward to form the carport roof near the front of the property. A garden concrete wall stretches out from the media room toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material in the main space.

© Bruce Damonte

© Bruce Damonte

The original structure, which houses the music room, two bedrooms and a bathroom, was retained and renovated. A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window. The front entry porch was extended and rebuilt with hardwood decking connecting to the new driveway. The fireplace chimney was reconstructed and, along with the carport storage volume, was skinned with recycled epdm rubber. A new hallway/ passage and wood skinned storage wall were designed into the core of the structure to engage and connect the materiality of the new addition with the existing structure.

Detail

Detail

This project has won numerous honor and merit awards from several AIA chapters, one just recently from the AIA San Francisco chapter as well as other design awards from SPARK and Residential Architect Design Awards (RADA).

© Bruce Damonte

© Bruce Damonte

Terry & Terry Architecture prides itself on its ability to combine innovative architectural theory and practice. The partners, Alexander and Ivan Terry, each have over twenty years of experience, offering both design concepts and professional production services in architecture. Terry & Terry Architecture aspires to improve the quality of life through design excellence– thus exploring design challenges at all levels, from furniture design to urban design with a focus on innovation in response to changing conditions.

© Bruce Damonte

© Bruce Damonte
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s