Kindergarten in Guastalla / Mario Cucinella Architects

  • Architects: Mario Cucinella Architects
  • Location: 42016 Guastalla RE, Italy
  • Architects in Charge: Mario Cucinella, Marco dell’Agli
  • Area: 1400.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Moreno Maggi

© Moreno Maggi© Moreno Maggi© Moreno Maggi© Moreno Maggi

  • Design Team: Alberto Casarotto, Irene Sapenza, Alberto Bruno, Yuri Costantini (model maker)
  • Landscaping consultancy: Marilena Baggio
  • Rendering: Cristian Chierici – CC79
  • Structures: Geoequipe Studio Tecnico Associato
  • Electrical and mechanical Design: Area Engineering srl
  • Acustic: Enrico Manzi
  • Construction Works : Scisciani e Frascarelli Impresa Edile
  • Wooden Structure: Rubner Holzbau SpA
  • Suppliers: Saitec Company srl
  • Doors and Windows: Promo SpA

© Moreno Maggi

© Moreno Maggi

From the architect. MCA project won the Architectural Competition held in February 2014 for the design and build of the new School in Guastalla District (Reggio Emilia, Italy). The new building will replace two existed schools damaged by the earthquake which stuck the territory in May 2012 and will host up to 120 boys and girls between 0 and 3 years old.

© Moreno Maggi

© Moreno Maggi

MCA project is thought to stimulate the child’s interaction with the surrounding space according to a vision of “teaching” in which nothing is left to chance, from the distribution of educational areas to the choice of materials of construction, up to the integration between indoor and outside space.

© Moreno Maggi

© Moreno Maggi

Floor Plan

Floor Plan

© Moreno Maggi

© Moreno Maggi

Architectural elements of the new kindergarten by MCA – like the shape of the interior, their organization, the choice of materials, all the sensory perceptions related to the light, the colors, the sounds, the tactile suggestions – are designed taking into account of the pedagogical and educational related to the growth of the child.

© Moreno Maggi

© Moreno Maggi

The structure involves the use of natural materials with low environmental impact. In particular, the supporting structure is made ​​up of wooden frame: a safe and ideal material to keep the thermal insulation of the building.

© Moreno Maggi

© Moreno Maggi

The high insulation, the optimal distribution of transparent surfaces, the use of advanced systems for rainwater harvesting and insertion of a photovoltaic system on the roof, will allow the building to minimize the use of mechanical equipment to meet the energy needs of the school. So children are driven to discover places that are complex and at the same time familiar, where they can develop abilities through special features of each.

© Moreno Maggi

© Moreno Maggi

Even areas of connection between the classrooms and laboratories are designed to be lived with curiosity and pleasure: along the route there are widening, play and relationship areas, niches where you can stop, transparent elements to watch out or peek activities the other children.

Cross Section EE

Cross Section EE

Cross Section FF

Cross Section FF

Starting from the internal signs, it also articulated the sensory journey outside the building, which integrates the existing trees and encompasses the structure creating protected areas for the activities of the children, educators and parents.

© Moreno Maggi

© Moreno Maggi
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s