9 Projects Selected for AIA Education Facility Design Awards

William Rawn Associates / The Berklee Tower. Image © Robert Benson Photography
William Rawn Associates / The Berklee Tower. Image © Robert Benson Photography

The American Institute of Architects (AIA)‘s Committee on Architecture for Education (CAE) has announced the winners of its CAE Education Facility Design Awards, which honor educational facilities that “serve as an example of a superb place in which to learn, furthering the client’s mission, goals, and educational program, while demonstrating excellence in architectural design.”

A variety of project designs, such as public elementary and high schools, charter schools, and higher education facilities, were submitted to the Committee, many of which incorporated “informal and flexible spaces for collaboration and social interaction adjacent to teaching spaces,” as well as staircases with amphitheater or forum designs.

Find out which projects received awards, after the break.

Award of Excellence: Berklee Tower; Berklee College of Music, Boston, Massachusetts / William Rawn Associates, Architects, Inc.

© Robert Benson Photography

© Robert Benson Photography

This 16-story mixed-use building creates a center of gravity and a strong identity for the Berklee College of Music campus.  Most prominent is a 40 foot high performance/dining space that fronts onto a major Boston thoroughfare, showcasing student performances nightly.  Twelve floors, housing 380 students plus a fitness center and music practice rooms, sit above the performance space.  Six double height lounges on the residential floors help build community by linking two floors of students.  In support of Berklee’s growing programs in music technology, two floors below grade house the largest recording studio complex in New England.

© Robert Benson Photography

© Robert Benson Photography

Award of Excellence: Health Sciences Education Building (HSEB);University of Arizona & Northern Arizona University, Phoenix, Arizona / CO Architects with Ayers Saint Gross

© Bill Timmerman Photography

© Bill Timmerman Photography

The most salient external design feature of the project is the striated copper cladding, which is a response to the harsh desert climate.  The design meets the two universities’ high aspirations for identity, sustainability and powerful new learning environments.  Many student-focused spaces encourage interaction between students and lecturers.  The instructional elements of the project are organized in east-west blocks to minimize the building’s exposure to the intense Arizona sun.  These blocks are located close together, creating a narrow, man-made “canyon”.  This self-shaded space is for outdoor gatherings and provides access to lecture halls and innovative learning studios.

© Bill Timmerman Photography

© Bill Timmerman Photography

Award of Excellence: University Center; The New School, New York City /Skidmore, Owings & Merrill LLP with SLCE Architects

© James Ewing

© James Ewing

This new multipurpose facility is the “heart” of The New School.  With its 230,000-square-foot, seven-story campus center and 130,000-square-foot residential tower, the UniversityCenter reimagines the organizing elements of a traditional campus, from quads to classrooms and living quarters.  Vertical, horizontal, and diagonal campus pathways work together to facilitate movement through the building, while increasing opportunities for interaction among students and faculty, reflective of the university’s interdisciplinary nature.  Academic spaces are flexible and easily adaptable, and can be renovated or reconfigured with minimal impact on power, data, or lighting to meet changing needs.

© James Ewing

© James Ewing

Award of Excellence: Vashon Island High School; Vashon Island,Washington / Integrus Architecture

© Lara Swimmer

© Lara Swimmer

Located on a small island in Puget Sound, the design team worked with the community to understand the close connection the students have to the landscape.  The design team sought to preserve this sense of connection by imparting a quality of porosity to the new building. The concept of porosity defines how the building supports spatial connections and how students move in and out of the building.  Shared areas are located adjacent to more formal teaching spaces, while a learning commons extends the library. A small group presentation room is perched within the commons and a central courtyard provides sheltered outdoor learning areas.

© Lara Swimmer

© Lara Swimmer

Award of Merit: Carl Sandburg Elementary School; Kirkland, Washington /NAC|Architecture

© Ben Schneider

© Ben Schneider

Preserving and enhancing the park-like feel of the northwest corner of Carl Sandburg Elementary School was central to the planning of the replacement school.  The majority of the classroom neighborhoods are focused on a grove of 70-year-old Big Leaf maples, creating multiple outdoor learning spaces that enjoy the natural setting.  The school accommodates a capacity of 600 students in neighborhoods of either 3 or 4 classrooms. Each neighborhood is organized around an open shared learning area, small group rooms, and teacher planning areas. Transparency between spaces expands the classroom, allowing small and large group activities to occur in the adjacent shared areas.

© Ben Schneider

© Ben Schneider

Award of Merit: Clough Undergraduate Learning Commons; Georgia Institute of Technology, Atlanta, Georgia / Bohlin Cywinski Jackson

© Paul Warchol Photography

© Paul Warchol Photography

The Clough Commons supports collaborative learning, scientific instruction and undergraduate life at the center of Georgia Tech’s campus.  The three dimensional grid of circulation and daylight frames large zones of flexible furnished common spaces supporting student study, interaction and experiential learning.  The building transforms its hillside site, anchoring campus circulation and framing Tech Green, the school’s central outdoor space.  Clough Commons has become the hub of academic activity on the Tech campus, while its landscaped roof garden is one of Tech’s most popular destination amenities.

© Paul Warchol Photography

© Paul Warchol Photography

Award of Merit: Reed College Performing Arts Building; Portland, Oregon / Opsis Architecture LLP

© Christian Columbres

© Christian Columbres

Reed College’s Performing Arts Building consolidates theatre, dance, and music programs, previously scattered across the 116-acre campus, into a vibrant and cross-disciplinary home for the arts.  The 78,000-square-foot building incorporates spaces specifically attuned to the technical needs of each program, yet adaptable to encourage teamwork, experimentation, and change.  The building functions as the public front door to the campus.  A variety of sustainable design strategies fully complement its numerous functions.  All performance and teaching spaces open to the three-level, light-filled, arts atrium merging informal and formal learning.

© Christian Columbres

© Christian Columbres

Walter Taylor Award: e3 Civic High School; San Diego, California / LPA, Inc.

© Costea Photography, Inc

© Costea Photography, Inc

From the entry park the central circulation provides students with more than just a path of travel.  The transparent connection between education and community is emphasized with the central steps and gallery space connecting the two floors.  Every gathering space has a pull out or quiet area and every learning cluster or village has a small team room in addition to the larger social space.  These informal environments support 21st century learning skills with areas for critical thinking, collaboration, and communication.  To encourage movement throughout e3, every space has multiple functions to give purpose and attract multiple users.

© Costea Photography, Inc

© Costea Photography, Inc

Shirley Cooper Award: Nueva School at Bay Meadows; San Mateo,California / Leddy Maytum Stacy Architects

© Kyle Jeffers

© Kyle Jeffers

The Nueva School presents high school students with an integrated “ecology of learning” that connects them to a complex changing world.  The new campus provides a landscape of innovative educational spaces that supports cross disciplinary engagement and project-based inquiry, fosters a strong community, and models healthy, low-carbon living and learning.  Adaptively reusing space at a former horse racing venue, the school is an integral new part of its budding community.

© Kyle Jeffers

© Kyle Jeffers

News and project descriptions via the American Institute of Architects.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s